Po návratu jsme si začali pohrávat s myšlenkou, něco podobného vyrobit. Vždyť v Čechách je jablek všude dost… První pokusy, výroba v „petce“ a výsledek? Jen pro otrlé 🙂
Anglie nás pořád lákala, a proto druhý výlet do oblasti Cornwall měl jasný cíl. Zase ochutnat Cider. Cornish Cider byl drsný! Myslíme si, že tenkrát začala naše závislost na dobrém Cideru. Chtěli jsme ale víc. Chtěli jsme ho umět vyrobit, nebo se mu aspoň přiblížit. Začalo druhé období pokusů v „demižonech“ a výsledek? Už to připomínalo Cider!
Hnalo nás to dál a o pár let později jsme se vypravili do srdce Herefordshire na 300 let starou Cider farmu. Mike nám zasvěceně vyprávěl o Cideru a my jsme nasávali atmosféru a ochutnávali několik večerů to nejlepší ze Cider nabídky. Jezdili jsme po okolních farmách a čerpali inspiraci nejen v Herefordu.
Moc jsme chtěli udělat něco tak dobrého a dát do toho kus svého … jablka. Následovaly další pokusy z jablek od našich sousedů, kamarádů, z rodinných zahrad.
Cíl byl jasný – vyrobit Cider z jablek trhaných tam, kde žijeme. Využít místní klasické moštárny s plachetkovým lisem. Cider nechat dlouho zrát v dobrém sklepě. Nefiltrovat, nepasterizovat, nedoslazovat, zkrátka vyrobit Cider, který bude připomínat, že kolem nás je a roste spousta dobrých věcí, o které se musíme starat a hýčkat si je.